2018. szeptember 03. 19:30 - NagyCsaba

Re-Akció

Ezek a részek mindig arról fognak szólni, hogy az elmúlt időszak kommentjeit elemezgetem, válaszolok rájuk. Mivel nincs időm és lehetőségem online, folyamatosan válaszolni az összes kommentre, ezért fogom ezt így megtenni. Hamarosan megértitek, hogy miért.

Tyler kérdezte, hogy milyen a munkaidő beosztás, illetve mennyire vagyok/voltam felkészülve a véres jelentekre.

Kedves, Tyler! A munkaidő beosztásunk 12, illetve vállalhatóan 24 órás műszakokból áll. A 24 órás műszak egy önkéntes vállalás, erre a cég nem kötelezhet, de gépkocsivezetőknek NEM AJÁNLOM. A 12 órás műszak is elég megterhelő. A nappali műszak egyes állomásokon reggel 6 órától 18 óráig, az éjszakai műszak 18 órától másnap reggel 6 óráig tart. Más állomásokon a váltás 7, illetve 19 órakor történik. Ez azt jelenti, hogy illik fél órával korábban bent lenni, mert a váltás nem hivatalosan féltől egészig tart, de bár a munka törvénye szerint ez bele tartozna a munkaidőbe, a cég nem fizeti ki.
A véres jelenetek sokkal kevésbé megrázóak, mint hinnéd. A lelki terhet kell tudni kizárni, amit egy család átél, amikor a hozzátartozójuk meghal. Ez nehezebb feladat, mert halottat látni nekem sokkal megrázóbb volt, mint egy nyílt törést egy motorbaleset után. Ott tudtam, hogy az az ember nincs többé, nem köszön rá az ismerősökre az utcán, nem találkozik a rokonaival egy vasárnapi ebéd alkalmával és nem mosolyog többet a gyerekeire. Hiába próbálsz segíteni neki, időben odaérni hozzá, az élet mégis ellene dolgozott és itt kell tudni húzni egy határt. El kell fogadni, hogy nem lehet mindenkit megmenteni.


Aztán volt több olyan posztom is, amikor még aktívan kommenteltem, de rájöttem, hogy hiába szállok bárkivel is vitába, mindenkinek van vagy negítav vagy pozitív tapasztalata a mentőkkel kapcsolatban. És akkor belépett Nagy_Bence817 :) Imádni való kis figura lehet, aki egyik kommentjében még vidéken lakott, a másikban már az Árpád-hídnál lakott egy haverjánál, de ő maga sem tudta pontosan, hogy melyik utcában. „Asszem Teve utca”, így fogalmazott. Csak tudnám, hogyan megy haza vidékre, vagy a pesti haverjához, vagy ki tudja hol lakik, mert szerintem egyik sem igaz. Vagy olyan gyorsan költözik, hogy ő maga sem tudja, hogy épp hol van. Miből gondolom ezt? Nagyon egyszerű. Sokat faggatott arról, hogy melyik állomáson dolgozhatok. Ez egy olyan profilnál különösen érdekes, amelyik aznap csatlakozott a blog.hu felhasználói körébe. Azt elárultam, hogy budapest valamelyik nagy állomásán dolgozom. Ha a 4 legnagyobbat vesszük, akkor ez kb 200 sofőr. Ennél közelebb nem jutott, de gyorsan bedobott egy trükköt, hogy valami videókat látott a neten és összekötötte velem őket. Jót mosolyogtam ezen is, mert 1 perc alatt találtam legalább 20 csatornát. Aztán az egyiknél feltűnt nekem is valami, és felvettem a csatorna feltöltőjével a kapcsolatot. Eleinte bizalmatlanul indult, de nagyon kellemes beszélgetés alakult ki a végére. Hát kedves Nagy_Bence817, ez nem jött be, bár jó próbálkozás volt. Cserébe elvesztettünk egy csatorna feltöltőt, de innen is üdvözlöm őt és sajnálom, hogy már nem tölt fel videókat, de így már Évának sem kell izgulnia, hogy kiderítse ki is ő valójában. Minden esetre köszönöm ezt a segítséget, mert ráébresztett arra, hogy itt bizony nem csak a hétköznapi emberek érdeklődését nyertem el, hanem egy felsőbb „hatalomét” is, éppen ezért úgy döntöttem, hogy rendszeresen fogom változtatni a bejelentkezéshez használt e-mail címet, a jelszót is természetesen és további trükköket is be fogok vetni. A nevek és helyszínek sem lesznek mindig azonosak a valósággal, de az is lehet, hogy néha igen. Körülbelül 200 szroti vár feldolgozásra, úgyhogy a kronológiát is elnegedem, ami nem jelenti azt, hogy ezek a történetek nem követhetik egymást időrendben. Hmmmm… azon gondolkodom, hogy miben segítsem még az érdeklődőket.


Egy rendszeres olvasóm, Chris Rat feldobta, hogy mi lenne, ha kommentelni csak IVIR, vagy mentős nyelven ivar kóddal lehetne csak. Sajnos ez több okból is kivitelezhetetlen. Az egyik, hogy akkor össze lehetne kapcsolni a kommentelőt a céges adatbázisban a valós személlyel, ami bizonyára nagy örömöt okozna a vezetőségnél, és növekvő munkaerő hiányt a cégnél. Nem véletlenül nem árulom el én sem a sajátom, bár annyit azért segítek, hogy 5 számjegyből áll. A másik, hogy ha valaki mégsem a saját ivar kódjával kommentelne, akkor ugyan olyan kellemetlen szituáció alakulna ki, mint amit én okoztam akaratomon kívül a logó plagizálásával.


Amikor végre engem is feljelentettek volt, aki azt tette szóvá, hogy hogyan gondolkodhatok így. Pofátlannak és pökhendinek lettem nevezve, mert egy posztkommunista országban leírom, hogy mi a valóság. Sőt, ninimimi úgy fogalmaz, hogy „ki kellene vágni a rendszerből, mint macskát szarni”. Csalódást kell okoznom, de ha valaki leírja az igazságot, illetve a saját véleményét, azért nem fogják kirúgni. Mint ahogy azt az embert sem, aki „elfelejt” mentőt küldeni egy stroke-os beteghez. Van ilyan is, ha valakit valami sérelem ér, nyugodtan megteheti a szükséges lépéseket. Egy dolgot nem szabad elfelejteni, hogy mindannyian emberek vagyunk, és hibázhatunk. Nem olyan körülmények között dolgozunk, mint a légiirányítók, nekünk 12 órából 12 órát ugyan olyan türelemmel és figyelemmel kell végig dolgoznunk. Ha hibázunk, akkor valaki akár meg is halhat. A pillanat tört része alatt kell helyes döntést hoznunk és amíg nincs megfelelő oktatás, addig a még nehezebb ezt a döntést helyesen meghozni teljesen mindegy, hogy épp 300, vagy egyetlen ember életéről van szó. Az az egy ugyan olyan fontos és csak a végeredmény számít (a családnak).


Az eddig legolvasottabb posztom a Hős utcáról szólt. Lesz még mit elmondanom arról a helyről, ne aggódjatok. Sokan jól látják a helyzetet, de a megoldás szeirintem nem a zéró toleranciában van. Sokkal jobb modell a holland rendszer, ahol jelen van a felügyelt, legális fogyasztás. czerka nagyon jól fogalmazta meg, hogy azokban az országokban, ahol kultúrája van a kannabisz és származékaik fogyasztásának, ott a szegények is könnyen hozzájutnak és nem kell ismeretlen hatású szaroktól a földön fetrengeniük. Ahogy az alkohol is tudatmódosító hatású mégis legális, úgy az ismert eredetű könnyű drogok is simán lehetnének azok. Nem őket kell kórházba vinnünk rendszeresen, hanem az ismeretlen anyagok fogyasztóit, akik egy kísérlet részesei. Egy kísérlet, amit ők maguk finanszíroznak és ők maguk isszák meg a levét. Tévedek. Mi finanszírozzuk. Amikor kér egy cigit buszjegyre, vagy pár forintot kiflire, akkor azt úgyis alkoholra vagy drogra fogja fordítani. Ezt a pénzt odaadja a dílernek, aztán beájul, kimegy érte a mentő (kb 20.000 forint), beviszi egy kórházba, ahol 1-2 napig ellátják (kb 30.000 forint), ráadásul azoktól veszi el a helyet, akik tényleg betegek, majd kikerül onnan és kezdi az egészet elölről.


De czerka volt, aki egy másik posztnál feldobta, hogy a mentőknél mostanában jó pár botrány is volt, és arról nem esik szó. Kezdjük egy több, mint egy éves esettel, amit ő is említett. Egy fiatal korú drogfogyasztó azt állította, hogy a két mentős a szállítás közben félre állt és sexuálisan molesztálták őt. Aztán kiderült, hogy ez hazugság és arról már senki nem tud semmit. Pedig az volt, a lány elárulta, hogy csak kitalálta a történetet. Két bajtársunk több hónapig nem léphetett munkába, a hamis vád után azonnal felfüggesztették munkaviszonyukat. Ez fair? Persze, ki kell vizsgálni minden esetet, de ahogy a jog is mondja, addig mindenki ártatlan, amíg bűnössége be nem bizonyosodik. Egy állítás nem bizonyíték, mint ahogy ebben az esetben is kiderült, hogy csak hamis vádról van szó. Milyen bűntetést kapott a lány? Nem tudom. A törvény erre is kitér, de az eredményről nincs információm.
Szóba hozta azt is, hogy volt arra példa, hogy a mentősök meglopták a beteget. Ezzel kapcsolatban felvettem az egyik kommentelővel a kapcsolatot, aki engedélyt adott egy történet megírására, ami vele és családjával történt meg. Mivel én nem a szóban forgó állomáson dolgozom, ezért információim elég hiányosak voltak, de szerencsére kiegészült a történet és hamarosan ezt is bemutatom.


A késelős hajléktalan poszt alatt parázs vita alakult ki arról, hogy mi a helyes és mi a túlkapsá, mit szabad és mit nem, illetve ki miben hazudik és kinek is van igaza. sterimar leírta, hogy a mentősök és a sürgősségi osztályokon dolgozók munkáját nagy részben a részegek és drogosok ellátása tölti ki. Tavaly budapesten több, mint tizenötezerszer hívtak minket hajléktalanhoz. Ez a szám nem kevés, de országos szinten több, mint egymillió beteggel találkoztak a mentők, így a tizenötezer nem túl nagy arány. Az arány télen jelentősebb, amikor szociális szolgálatot kell játszania sok egészségügyi intézménynek és a mentőknek is, holott ez nem a mi feladatunk lenne.


rókuci
azon volt felháborodva, hogy feltörte a lábát a cipő és a mentők nem tudtak adni neki sebtapaszt. Hát el kell, hogy keserítselek, ez nem egy mozgó gyógyszertár, bármennyire is annak hiszik sokan. Sokszor jönnek oda hozzánk, amikor épp ellátunk egy beteget, hogy egy fejfájás csillapítót adjunk nekik, vagy csak mérjük meg biztonságból a vérnyomását, mert rosszul ugyan nem érzi magát, de már olyan régen mérte. Igen, ezért áll villogva a mentő az út szélén, vagy ezért jár pont arra, hogy akinek épp ilyen jellegű problémája van, azt ellássa.


A késelős hajléktalannál többen kérdezték, hogy ki az, akit akarata ellenére el kell vinni és miért nem lehet a helyszínen hagyni józanodni. Nagyon eltérően fogalmaz a törvény, ugyanis a beszámíthatóság fogalmát kell előbb tisztázni. Aki fogyasztott alkoholt, az már módosult tudatállapotúnak számít, innentől kezdve nem dönthet a saját ellátásáról. Ez sokszor konfliktusokhoz vezet, hiszen az ügyfél meg akarja tagadni az ellátást, a betelefonáló, pedig el akarja takarítani az utcáról a pácienst. Ez egy érdek ellentét, amit nem lehet igazságosan megoldani, valakinek az érdekei sérülnek. Vannak olyan megoldások, amit próbálunk alkalmazni például, ha valaki önként más helyet választ a józanodásra, ahol nem zavar senkit, akkor az lehet egy win-win-win szituáció is.


Bár igazán érdekes lett volna ez júliusban, amikor volt olyan kommentelő, akinek az IVIR kódjára én is kíváncsi lettem volna, mert tudtam, hogy nem azért van itt, hogy a témához kapcsolódóan kommenteljen, hanem a személyem iránt érdeklődött. Próbált arra rákérdezni, hogy vajon melyik állomáson dolgozom, de sem ezt, sem több információt nem fogok elárulni magamról. Nagyon érdekes egybeesés, hogy egy hölgy, a már korábban említett youtube csatornára feliratkozott, majd hirtelen ez az egy napos profil felismerte a két majdnem egyforma logót, és összekapcsolta a csatornát ezzel a bloggal. Hatalmas izgalom fogott el, de gondolom a kommentelőt is, hogy vajon sikerül-e kicsikarnia valami információt arról, hogy ki is lehetek én. Utólag kiderült számomra, hogy ennek a figyelmetlenségemnek köszönhetően rossz irányba terelődött a figyelme egyes embereknek, és téves helyen kezdtek el kutakodni. Azért tudom mindezt, mert Budapest hiába nagy, mégis sok mentős beszélget egymással és én is nyitva tartom a fülem. Meg egy olyan cégnél, ahol rengeteg a spicli, ott nagyon nehéz titokban tartani, hogy mi vagy épp ki után is folyik nyomozás. Azért a spiclik annyira nem okosak, hogy kérdezősködés nélkül olyan sok információt kinyerjenek vagy nagyon lassan jutnak csak információhoz.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szaguldomuszak.blog.hu/api/trackback/id/tr4914219849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chris Rat 2018.11.05. 09:24:15

Szervusz!
Technikai problémák miatt nem tudtam csemegézni az írásaidból mostanban.
Az "ivarosodás" csak szarkazmus volt, elnézve a korábbi "laikus" hozzászólásokat .