2018. július 16. 10:37 - NagyCsaba

Várjuk a rántott húst

Sokan panaszkodnak arról, hogy egy-egy esetben sokat kell várni a mentőre. Egy facebook csoportban erről volt is vita, ahol valaki kifejtette, hogy az igényekhez kellene végre igazítani a mentők létszámát. Egy nem túl csábító munkahelyen mindig létszámhiány lesz, de ez az eset, amit most leírok (bár nem mindennapos) bemutatja, hogy a várakozás nem csak rajtunk múlik. 

Arról már beszéltem, hogy a mentőhívásokat prioritás szerint rangsorolják a mentésirányítók. Lehet valami eset feladat (azonnalos) és (be)szállítás, amihez lehetőleg 2 órán belül küldenek mentőt. Nem azért, mert addig még az ebéd, meg egy kávé belefér a mentősöknek, hanem mert a leterheltség így engedi meg. Persze az ilyen 2 órás feladatoknál is bele lehet futni meglepetésbe, de ennek sokkal kisebb az esélye, mint annak, hogy a „már nagyon vártuk magukat” mondattal fogadnak bennünket. Persze az utóbbi a szerencsés a beteg szempontjából, viszont elég szar érzés ezt minden alkalommal az arcunkba kapni úgy, hogy nem mi tehetünk róla. Ha valakinek nem túl gyors a mentőszolgálat, reklamálni a száznégyes telefonszámon lehet. Segíteni ott sem fognak tudni, mert több mentő ettől nem fog teremni a fán. 

Szóval, kimegyünk egy ilyen 2 órás beszállításra a 7. kerületbe. Nincs nagy kázus, a beteg édesanyja nyit ajtót. A beteg bent ül az étkezőben és levest eszik. Ápoló elolvassa a papírokat, majd megszólal.

- Mehetünk?

- Jaj, csak egy pár perc, had egye meg az ebédet, bent úgysem fog már kapni, csak vacsorát.

- 2 órával ezelőtt hívták a mentőt. Eddig nem volt idejük megebédelni? - kérdeztem.

- Frissen szereti a rántott húst - mutatott a még nyers húsra az anyuka. - Gondoltam, amikor megérkeznek, kisütöm. Nem kérnek?

- Nem köszönjük, de 2 óra alatt nem volt idő megenni?

- Hát nem igazán.

- Jó, de most már ne tessék elkezdeni sütni a húst, mert indulnunk kell.

- Jaj, gyors leszek, nem kell sokat várni.

Amikor már 2 órája várják a mentőt, általában a csomagok össze vannak készítve, haptákban állnak az ajtóban és lebasznak minket, hogy miért kellett ennyit várni. Legtöbb esetben felöltözve, összekészített csomagokkal, rajtra készen fogadnak. Ha esetleg fekvő a beteg, a hozzátartozó ezt megteszi és már előre szól vagy a kaputelefonba, vagy amint meglát minket a folyosón, hogy ágyat hozzunk, mert a betegnek szüksége lesz rá. Itt meg azt tapasztaltuk, hogy épp akkor kezdenek ebédelni sőt, még csak sütni a rántott húst, amikor mi megérkezünk. - Én meg nyugodtan beparkoltam a kapukijáróba - futott át a fejemen a gondolat, mert a 7. kerületben elég nehéz parkolóhelyet találni. Azt hittem, hogy max 5 perc és indulunk is. A beteg állapota nem indokolna többet. De úgy néz ki, hogy mire végeznek az ebéddel és indulásra készek lesznek, tuti útban lesz a mentő és majd lent hallgathatom, hogy „már itt várok magukra egy ideje, hogy ki tudjak végre menni”. Mondtam az ápolónak, hogy én addig lemegyek, odébb állok, hátha van hely, aztán visszajövök, ha addig nem sikerült elindulni lefelé és segítek levinni a csomagokat. 

… nem sikerült végezni. Sőt, a hús sem sült még meg.

- Hogy állunk? - kérdeztem, amikor beléptem újra a lakásba.

- Még sül a hús - válaszolta a hölgy. - Tényleg nem kérnek?

- Nem, köszönöm. De ha ez ilyen sokáig tart, akkor visszajövünk szívesen egy alkalmasabb időpontban - próbáltam sürgetni a dolgot, de csak az ápoló kérdő pillantása volt a válasz. 

- Figyu, ez még legalább fél óra - súgtam oda az ápolónak. - De az sem kizárt, hogy több. Megcsinálunk egy másik feladatot 1 óra alatt és visszajövünk érte, mert ez tényleg nevetséges. Van olyan állapotban, hogy itthon lehessen hagyni? 

- Persze, semmi komoly baja nincs, önállóan is bemehetne - válaszolta nyugodt arckifejezéssel. 

- Akkor meg legyen ez így, mert még a végén mi fogjuk felszolgálni az ebédet is. Az irányításnak meg hogyan magyarázod el, hogy másfél órát kummantottunk a helyszínen? 

Elmagyaráztuk kedves anyukának mi fog történni, hogy nem lesz elfelejtve, hanem kb egy, maximum másfél óra múlva visszajövünk, addig összeszedünk egy másik beteget és bevisszük a kórházba. Utána egyből ide jövünk, ne aggódjon, de elég hülyén venné ki magát, ha egy órát itt tökölünk a lakáson és csak utána indulunk el. Azt azért az irányítás nem nézné jó szemmel. 

Elsőre úgy tűnt felfogta a dolgot, de azért elmagyaráztuk neki még egyszer, hogy semmi ok az aggodalomra. Én nem tudom, hogy ezek az emberek hogyan tudták elvégezni az általános iskola első négy osztályát, de amint kiléptünk a lakásból máris telefonált a száznégyre, hogy nem voltunk hajlandóak elvinni a beteget. Jól le is lettünk baszva emiatt, hiába próbáltuk nekik is elmagyarázni ezt a nem túl bonyolult helyzetet.

Eredmény: türelmesen vártunk, amíg megebédel a beteg. Aztán jött a wc-zés, és még egy “gyors” fürdés, hogy a kórházban már arra se legyen gond. Igazam lett:másfél óra. Ennyi időre esett ki ez a mentő a budapesti körforgásból, és ebben még partnerre is találtak…

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szaguldomuszak.blog.hu/api/trackback/id/tr414115697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 20:10:40

Azért ez nem magyarázat arra, hogy miért kell eszméletlen ember mellett negyven percet várni a mentőre. Pláne nem arra, hogy külön rákérdeznek, hajléktalan-e az illető...

NagyCsaba 2018.07.16. 20:18:49

@Le a spammerekkel: a hajléktalanok között nagyon sokan csak szimulálnak. Mint Pista is, akiről írtam. Lehet, hogy egy hozzá nem értőnek eszméletlennek tűnik valaki, de egy szakavatott ember hamar megtalálja rajta a bekapcsoló gombot

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 20:32:16

@NagyCsaba: negyven percen át, mozdulatlanul, miközben a sebes, fekélyes lábán legyek repkednek?

sam21 2018.07.16. 21:14:45

Szomorúan nevetséges a hölgy értetlensége...

mbazs 2018.07.16. 22:08:06

Komolyan van ilyen? Gondol egyet és feltartja a mentőket? Az ilyen debileknek ki kéne számlázni a várakozást, pl. percenként 5ezer Ft. Ész megáll...

NagyCsaba 2018.07.16. 22:12:12

@mbazs: sajnos igen. Komolyan van ilyen. A nagyobb baj, hogy nekünk nincs a kezünkben semmi, hogy az ilyet rövidre zárjuk, és kénytelenek vagyunk türelemmel megvárni, amíg az ügyfél nagy kegyesen óhajt elindulni. Azért mondom, hogy ügyfél, mert néha tényleg úgy vannak kezelve, mintha mindig nekik lenne igazuk.

Szádbafingok 2018.07.17. 07:46:00

@NagyCsaba: Ez konkrétan nem igaz. Ugyan én csak a 15-20 évvel ezelőtti szabályozást és eljárást ismerem, de ilyen esetben nyilatkozattal vagy két tanú (szomszéd) aláírásával helyszínen lemondott feladatként adminisztráltuk az esetet. Persze, akkoriban nem ilyen férfikontyos, döglégyszemüveges gittegyletek kocsikáztak a csillivilli jelmezükben. Komolyan, látni olyan egységeket vonulni manapság, hogy az ember elszégyelli magát... Némi határozottsággal szerintem kezelhető lett volna a helyzet.

NagyCsaba 2018.07.17. 07:54:37

@Szádbafingok: ha orvosi beutqlója van, akkor nem tudom nyilatkoztatni. Azt nem bírálhatom felül. 15-20 évvel ezelőtt lehet, hogy ezt meg lehetett tenni, most nem.
Én már túl vagyok azon, hogy hosszan vitatkozzak a beteggel. A helyzet megoldódott volna egyszerűen, legalábbis a mi felajánlásunk reális lett volna, ha mindenki értelmesen áll hozzá.

Szádbafingok 2018.07.17. 08:06:32

@NagyCsaba: Saját felelősségére bárki nyilatkozhat(ott), amennyiben cselekvőképes. A nem cselekvőképeseket pedig karhatalmi segítséggel kellett belapátolni. Felhívtam volna az irányítást és ha ragaszkodnak hozzá, hogy várjuk meg, akkor betolok két tarját egy bambival. Akkoriban, ha egy sima szállításnál órákat tököltél a helyszínen, akkor számíthattál rá, hogy váltásidőben kapsz egy ceglédi veseriadót.

NagyCsaba 2018.07.17. 08:09:14

@Szádbafingok: minket is az ics utasított, hogy várjuk meg, mert reklamálnak, hogy nem vagyunk hajlandóak elvinni. Itt magukat lőtték lábon.

Szádbafingok 2018.07.17. 08:23:42

@NagyCsaba: Értem. És manapság mi olyankor a teendő, ha nem esetfeladatnál, hanem beutalós szállításnál a beszámítható beteg nem akar bemenni mégsem? Vagy, ha mondjuk szundizni is akar kosztolás után? Akkor ott vakaróztok váltásig?

NagyCsaba 2018.07.17. 08:37:45

@Szádbafingok: ...segélykocsi. De itt nem az volt a gond, hogy nem akart jönni, hanem az ebéd nélkül nem akarta elengedni az anyja.

Szádbafingok 2018.07.17. 08:43:14

@NagyCsaba: Ez már mozgóőrség akkor. :-) Régen minden jobb volt!

Tehetséges ugandai buzi 2018.07.17. 09:01:42

@NagyCsaba: Miért nem jelentetted a központnak a tényállást, hogy még csak most fogják elkezdeni kisütni a sűlt húst? Ha ezt a központ megtudja, akkor ők lesznek azok, akik átirányítanak a következő címre és onnan kezdve a mutter hiába telefonál hamis váddal, hogy otthagytátok a pici fiát...

NagyCsaba 2018.07.17. 09:04:54

@Tehetséges ugandai buzi: ők utasítottak arra, hogy várjuk meg mindenképpen, nem hagyhatjuk ott

Tehetséges ugandai buzi 2018.07.17. 09:14:09

@NagyCsaba: Akkor ebben az esetben ne aggódj. Értem én, hogy te csak jót akartál és a szívedre vetted a mentő másfél órás kiesését a termelésből, de ha a központ utasított arra, hogy várj, akkor ők levették a felelősség terhét a válladról. Onnan kezdve pedig ne is próbálj jó fej és konstruktív lenni, mert manapság a nagy, magyar rögvalóságban csak lebasznak miatta. A jó mindig elnyeri méltó büntetését.

Meni 2018.07.17. 09:25:13

Ez a rendszer egy rohej. Ha korhazbol van hazaszallitas es nincs kesz a zaro, a betegbe meg folyik az utolso gyogyszer es amugy is varja a fiat aki nelkul nem indul, akkor is ott kell szobroznotok egy orat es ha probaltok kretivak es effektivek lenni, akkor meg titeket basznak le? Orulet, komolyan mondom :( Nalunk ha valami nagyon vis major szitu van, akkor varhatunk 10-15 percet, de kulon engedelyt kell kerni es indokolni az iranyitas fele. Amugy ha a beteg nincs kesz, akkor hatra arc, majd jon masik mentő (amikor lesz szabad, vagy fel ora vagy ket ora mulva). Nehogy mar azert alljon ki egy komplett egyseg a melobol mert a beteg meg reggelizik meg zuhanyozik. Kozben aki ket sarokkal odebb kitori a bokajat, az meg varjon turelemmel?

NagyCsaba 2018.07.17. 09:29:24

@Meni: ez nálunk is szokott működni, de itt nem jött be. Szerintem volt anyukának némi baj a toronyban.

Meni 2018.07.17. 09:31:46

@NagyCsaba: nem az anyuka a hunyo a tortenetben, kettes falego, a valo vilagtol igen tavol tartozkodo beteget, hozzatartozot mind ismerunk. En azon dobbentem le, hogy 1. ti lettetek lebaszva 2. eleve az a norma (ha jol ertem) hogy varjatok .... naugyanmarmiert??

NagyCsaba 2018.07.17. 09:41:31

@Meni: csak olyan dolgokat fogok leírni, amik engem is megdöbbentettek. Mi próbáltunk konstruktívan hozzáállni, nem sikerült. Facebookon volt arról vita pár napja, hogy a kevés mentőről nem az emberek tehetnek és az igényekhez kellene a mentők számát igazítani. Akik ebben dolgoznak tudják, hogy ez nem ilyen egyszerű. Sokkal hosszabb folyamat, mire ez a munkakör "csábító" lesz, ha egyátalán lesz ilyen valamikor megint.

báró Csekonics 2018.07.17. 14:38:13

Én eleve ezt a szállítósdit nem értettem soha: ha hordágy kell, az OK, az tiszta sor.
Ha NEM, akkor meg gyalog / BKV / taxi / rokon / ismerős - a mentőszolgálat NEM szállítócég...

CyberPunK 2018.07.17. 14:56:03

@báró Csekonics: 10 éve felnőttként szedték ki a torokmandulámat, egy héttel később varrat leszakadt, folyt a vér rendesen a torkomból, enyhén fulladoztam is, rokon hívta a mentőket. Mentők kijöttek, valamit csináltak, aztán villogva vittek a kórházba. Gondolom hatalmas hibát követtünk el, és BKV-val kelett volna mennem vissza, mert hordágy szóba se került. Idióta.

NagyCsaba 2018.07.17. 14:57:28

@báró Csekonics: sajnos ennél kicsit összetettebb a dolog. Sok beteg halogatja ezt a kórházba jutást és a beutaló ellenére sem megy be időben, aztán amikor meg nagy a baj, akkor hívnak minket. Van az ellenkezője is, akinek holnapra szól a beutalója, de már tegnap bent szeretett volna aludni. De az, hogy a háziorvos vagy ügyelet ki sem megy a beteghez, csak igényel neki egy beszállítást úgy, hogy nem is látta, nem is tudja pontosan mik a beteg panaszai, csak az egyik hozzátartozó lemegy a beutalóért, az tényleg gáz. Sőt, faxolt példánnyal is találkoztam már...

báró Csekonics 2018.07.17. 15:11:15

@CyberPunK: ez totál más eset. Ha esetleg nem volt érthető: a NEM sürgős, hanem sima 'menjen be amikor tud' v. időpontot kapott jellegú szállításokra vonatkozik, amit írtam.

CyberPunK 2018.07.17. 15:19:40

@báró Csekonics: Ja, értem, bocsánat a jelzőért. Mondjuk attól még simán eltudom képzelni azokat a helyzeteket, ahol ne egy rokon/taxis mozgassa a beteget. Főleg az idősek esetében.

qwertzu 2018.07.17. 16:34:25

Az lett volna az igazán cifra, ha még egy laza menetet is lezavar anyucival.

MEDVE1978 2018.07.17. 17:36:55

Biztos vagyok benne, hogy van ilyen is, de azért kétlem, hogy ez lenne a mindennapi gyakorlat.
Én még arra emlékszem, amikor 10 évvel ezelőtt nagymamám rosszul lett és kórházba kellett vinni, kérdezték, hogy van-e 4-6 óránk, mert majd akkor tudnak mentőt küldeni, ilyen sima "betegszállításra".
Pár hónappal később mama agyvérzést kapott, kijött hozzá jó pénzért az egyik kedves doktornő (akinek privát fizettünk), aki mondta, hogy hát ez agyvérzés, be kéne vinni a kórházba. Hozzátette, igaz, hogy mama eszméleténél volt és össze-vissza beszélt az agyi katasztrófa következményeként, de mondjuk azt a mentőknek, hogy elvesztette az eszméletét. Különben várhatunk több órát és addigra tényleg rosszabbul lehet, valamint már nem lehet kezdeni semmit az agyvérzés következményeivel sem. Következmény: az eszméletvesztésre a mentők 1 órán belül kijöttek és bevitték a kórházba. Sajnos nem sokat segített így se, mama fél év múlva meghalt, de legalább még volt az a fél évünk vele.

Nylul 2018.07.17. 21:44:56

Jó írás, érdekes téma, nyomtam is a követem-re, de ez a karakterkészlet botrányos! Nem web-re való. Egy sima Ariallal tökéletesen olvasható eredeti méretben, viszont ezt a Poiret One-t 150%-os nagyításnál is silabizálni kell, arról nem is beszélve, hogy minden e betűnél ki akar csavarodni a szem, kommentelésnél meg vagy 10-szer néztem eddig vissza, hogy pontot tettem-e, vagy vesszőt:
Szólj, ha nálam van a hiba, és neked sikerül megállapítani első ránézésre hogy a következő 20 karakter között hogy hány pont és hány vessző van: ..,,,.,...,,..,.,.,..

Amúgy meg hajrá, mondom, bírom, amit írsz, csak nem bírom elolvasni. :D

NagyCsaba 2018.07.17. 21:50:43

@Nylul: erre már más is panaszkodott, de még nem foglalkoztam a dologgal. Most remélem olvashatóbb és a..,,,.,,,.,.., kód is felismerhető.
Köszönöm, hogy követed. Próbálok hiteles maradni úgy, hogy szofisztikálom is a dolgot, de már megvannak olyan vázlatok is, amik minimum 16 karikásak lehetnének. De azt is át kell gondolnom, hogy mi az, ami elmondható és mi az, ami már nem.

Nylul 2018.07.17. 22:48:12

@NagyCsaba: Cool. Tx, így tovább. :)

Chris Rat 2018.07.18. 21:08:43

@Le a spammerekkel: Bármit is nyilatkozik a Pali, nagyon sok autó hiányzik a városból, mert személyzet híján nem tudják szolgálatba helyezni. Nem tud egyszerre tíz esethez kimenni a mentő, ha csak nyolc autó van...
Vittem már én is olyan beteget, akit úgy adott le az orvos, hogy oxigént igényel. Nem volt rá szüksége, csak mi hamarabb ott voltunk, mint a betegszállítócég. A beutaló orvosoknak kellene végre elgondolkodniuk azon, hogy ezzel lefoglalnak egy autót.
A hajléktalant azért kérdezi az irányítás, mert általában ugyan arról a helyről szedjük össze őket, úgy, hogy a részegségen kívül semmi bajuk. A lába azért rohad, mert nem hajlandó kezeltetni! Ez egy több hónapos folyamat, nem az nap alakult ki nála.
Tudod, az a baj a hozzád hasonló laikus bejelentőkkel, hogy meglátjátok az embert a földön és azonnal hívjátok a 104-et. Egyszer próbáljatok meg lehajolni hozzá, megrázni a vállát, hogy reagál e. Ha nem akkor tessék stabil oldalba fektetni és figyelni a légzését. Amíg erre képtelenek vagytok, ne hisztizzetek, hogy 40 percet kell toporogni mellette.