2018. július 12. 09:29 - NagyCsaba

Szimuláló Pista - Lehet-e egy hajléktalant sajnálni? (1.)

A Kálvin térre kaptuk a riasztást, ahol egy 60 körüli férfi egyszer csak összeesett. Természetesen azonnal siettünk is a helyszínre, hiszen ez akár mi is lehet. Még komoly is. A helyszínre érkezve láttuk, hogy sok ember áll egy földön fekvő test körül. Közelebb lépve már elkezdtük szemre vételezni a beteget, akiről azonnal látszott, hogy hajléktalan. Az arca is ismerős volt.

- Piiistaaaaaa! - kiáltott fel az ápoló.

Pista régi ismerős, többször voltunk már kint nála. Legtöbbször a 8., 9. kerületben szedjük össze. Nagyon ügyesen tud spontán ájulást produkálni, ami elég sokáig kitart, ha a mentőegység nem elég határozott. Azokat nem nagyon tudja átverni, akik már ismerik, de a járókelő emberek könnyen bedőlnek neki. A metróaluljárók ideális helyek neki, itt mindig nagy a tömeg.

Az aggódó betelefonáló elmondta, hogy az idős úr egyszer csak a mellkasához kapott és összeesett. Próbálták keltegetni, de nem mozdul, nem reagál semmire, de lélegzik.

- Pista, az életmentők vagyunk. Vagy Jézus Krisztus, ahogy jobban tetszik - hajoltam fölé. - Kelj fel és járj, mert kórházba nem fogunk vinni, maximum a mentőbe berakunk, és ha kiderül, hogy csak szimuláltál és semmi bajod, akkor iszonyúan megverünk, amiért a valóban beteg emberek elől veszed el a mentőt.

- Abból nem kérek - nyitotta ki a szemét Pista. - Inkább felejtsük el az egészet. - ugrott olyan gyorsan talpra, hogy egy talajtornász is megirigyelhette volna, majd elsétált, mintha mi sem történt volna.

Tudom, hogy nem helyes az embereket fenyegetni. De blöffölni ér :) Ha már az a tét, hogy sikerül-e minket hülyének nézni, akkor mindent be kell vetni. A farkasért kiáltó fiú esete jutott azonnal eszembe. Pista párszor eljátssza ezt és az emberek majd azt sem fogják komolyan venni, aki tényleg rosszul van. De akkor mit csináljunk? Menjünk bele a játékba? Ilyenkor nehéz jó döntést hozni, mert ha meg azonnal ágyra tesszük és Pistát kórházba visszük, akkor az emberek meg azt fogják hinni, hogy ez a megoldás a hajléktalanok számára.

Éppen ezért ilyenkor érdemes a betelefonálót beavatni abba, hogy mi miért történik. Természetesen helyesen cselekedett, hiszen nem tudhatta előre, hogy Pista mekkora gyökér. Van a másik megoldás, amikor gyorsan elhessegetjük őket a helyszínről, hogy ne is lássák a Pistával folytatott beszélgetést és azt, hogy végül teljesen értelmetlen volt kijönnünk. Nem ő hibázott, hanem a rendszer, amit a hajléktalanok próbálnak kijátszani. A kórházak a beteg embereknek vannak kitalálva és nem azoknak, akik melegedni, aludni és/vagy józanodni járnak oda. A hajléktalanoknak fenntartott kórház a 13. kerületben, a Vágány utca Dózsa György út felöli végén van. Oda bármikor, bármilyen egészségügyi panasszal bemehetnek, kapnak ellátást. De sokkal egyszerűbb az utcán tarhálni, a pénzt alkoholra költeni, mint az egészségünkért kicsit is tenni.

A történethez hozzá tartozik, hogy biztos volt rá oka, hogy Pista elhitte a blöfföt, sajnos ezzel tisztában vagyok. Nem sok mentős türelmes a hajléktalanokkal, hiszen senki nem azért választja ezt a munkát, hogy a hazugságokat hallgassa. Többször kellett már visszafognom bajtársakat, mert meg akarták verni őket. Én sem vagyok tiszta lelkű, nem mondom, hogy nem érdemelnék meg. De szerintem nem az a megoldás, hogy kiverjük a maradék fogát is, meg bucira verjük a fejét csak azért, mert hetente négyszer visszük indokolatlanul kórházba. Mentálisan engem is lefáraszt, hogy értelmét veszíti a munkám, de sajnos ilyen a rendszer. Az emberek fejében az van, hogy a mentők megmentik és a kórházak kigyógyítják az alkoholizmusból és a hajléktalanságból őket. A cégnek az az üzletpolitikája, hogy „utcán fekvő ember nem maradhat”, de sokszor komoly csatákat kell vívnunk egyes kórházakkal, hogy átvegyenek tőlünk egy-egy hajléktalant, mert tisztában vannak vele ott bent is, hogy csak a gond lesz vele. Agresszív, kiabál, követel és nem utolsó sorban rettentően büdös. Mindez nagyon szokta zavarni a valóban kórházi ellátásra szoruló betegeket.

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szaguldomuszak.blog.hu/api/trackback/id/tr8714108225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 20:35:58

No igen... részeg hajléktalannal láttam, hogy bánnak egyes mentősök...
Azé' bocs, de egy seggrészeg embertől józan, megfontolt, emberi viselkedést elvárni...

Gábor Szögyéni 2018.07.16. 21:24:01

Nem kényszerítette senki arra,hogy seggrészegre igya magát. Elvonja az erőforrást attól,akinek tényleg sürgős segítségre lenne szüksége.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 02:04:52

@Gábor Szögyéni: pár utcán töltött év után megnézném, hogy állna a szád...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 02:08:16

@NagyCsaba: mérhetetlen bunkóságot, arroganciát. Azt meg hadd ne én döntsem el, hogy pl. egy kissé habzó szájú, maga alá hugyozó, öntudatlan ember most épp részeg, vagy mondjuk epilepsziás rohama volt... és ha részeg, akkor csak részeg vagy heveny alkoholmérgezése van.

Kicknick 2018.07.17. 16:10:52

@Le a spammerekkel: sokszor gondolkodtam azon, miért lesz valaki hajléktalan. Aztán lett családom. És felelősséget kellett vállalnom, nemcsak magamért...ott értettem meg, hogy mennyivel könnyebb az utcán fetrengeni, a rendszertől elvárni a segítséget, mint nap mint nap azon dolgozni hogy a gyermekemnek, páromnak legyen mit enni, legyen hol aludnia.
Szóval ha engem kérdezel akkor szerintem a hajléktalanok nem különbek a segélyen élő kisebbségnél. Mindenki hibás, ők csak áldozatok....ja, szerinted. Vigyél haza egyet és próbáld visszaterelni az életbe, aztán írjál róla blogot.
Kíváncsi leszek az eredményre

NagyCsaba 2018.07.17. 16:13:59

@Kicknick: köszönöm. Nem én akartam ezt leírni, de hamarosan arról is beszámolok, hogy a hajléktalanok mit gondolnak a sorsukról.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 16:22:03

@Kicknick: őszintén remélem, hogy egyszer az utcán találod magadat... mondjuk miután a mostani csajod egy válás során kiforgat mindenedből. Az ilyen nagypofájú szaremberek nem érdemelnek mást.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 16:23:48

@NagyCsaba: te is mehetnél vele, a mentős arroganciáddal... én az embert nézemy te meg mentős létedre úgy viselkedsz és ezt még büszkén hirdeted is, hogy egy darab szarként kezeled a hajléktalant. Lófaszt sem tudsz róluk (sem).

Kicknick 2018.07.17. 16:39:52

@Le a spammerekkel: az a helyzet, hogy hamarabb lennék öngyilkos. De engem ez a veszély nem fenyeget, mert van egy olyan hülye tulajdonságom, hogy akarok tenni magamért (is).
Mi ez a nagy agresszió, lenyúlt az exed? Nekem annál azért több eszem van, ne magadból indulj ki.

Nylul 2018.07.17. 22:33:20

@Le a spammerekkel: Hinnye, az itteni kommenteidet olvasva, nálad nem csak az operációs rendszer témában vannak komoly hiányosságok.

Nagy_Bence817 2018.07.18. 16:18:36

szerintem abszolút igazad van Csaba, le kell ezeket rázni hogy tudjatok menni az igazi betegekhez

Nagy_Bence817 2018.07.18. 16:23:43

Szerettem volna mindig mentősofőr lenni, de itt vidéken sajnos falakba ütközök. Úgy olvastam hogy te pesti vagy, majd mesélsz arról hogy lehet bejutni hozzátok, meg van egyátalán hely

NagyCsaba 2018.07.18. 17:32:30

@Nagy_Bence817: sofőre mindig szükség van. Minden hónap első csütörtökén van felvétel a Markó utcában. Érdemes úgy érkeznekd, hogy már kikérted az erkölcsi bizonyítványod és a PÁV I. vizsgára is van már időpontod a hónap vége előtt, mondjuk 1-2 héten belül. Jó, ha ismered a várost és nem gps-el keresed a kórházakat, illetve kell még egy igazolás korábbi munkáltatótól, hogy hasonló méretű járművet vezettél minimum 2 éven keresztül. Legalábbis akivel most beszéltem, ő utánam jött és tőle ezeket kérték. De szerintem a honlapon is fent van. Kell még érettségi is, ha jól emlékszem, bár ezt a srác nem mondta, de szerintem azért, mert triviális.

Nagy_Bence817 2018.07.18. 19:23:10

@NagyCsaba: Köszönöm a válaszod, azóta sikerült másokkal is beszélnem, mindenki mást mond hogy melyik állomást válasszam. Az árpád hídnál lakom most albiba egy havernál ( asszem Teve utca ). Fontos hogy közel legyen a munkahelyem, vagy te melyiket ajánlod?

NagyCsaba 2018.07.18. 19:35:00

@Nagy_Bence817: a perem állomások nyugisabbak, de messze is lesz neked bármelyik, a nagyobb állomások, amik beljebb vannak, meg sokat mennek. Úgy tudom, azokon éjszaka sincs pihenés. De úgyis felajánlanak hármat, ahol leginkább szükség van emberre, szerintem ezt a HR dönti el.

Nagy_Bence817 2018.07.18. 19:37:54

@NagyCsaba: köszönöm a válaszod, érzek némi sejtelmet a szavaid mögött. Majd akkor máshonnan informálódok, pedig most végre olvastam egy hiteles irományt. Köszi mégegyszer!

Nagy_Bence817 2018.07.18. 19:43:00

@NagyCsaba: csak arra gondoltam hogy biztosan tudod, melyik állomás jó vagy rossz mert a vidóid alapján a pesti oldalon dolgozol többet. Csak lehet nem akarsz válaszolni ilyen-olyan okok miatt. De mondom nem akarok neked rosszat, az előbbi válaszod is sokat segített :-)

NagyCsaba 2018.07.18. 19:53:21

@Nagy_Bence817: basszus, pár percig gondolkodtam mi az a szó, hogy vidóid. Videóid? Milyen videók? Azért nem tudok válaszolni, mert minden állomás más és más. Pár állomáson megfordultam már, valamelyik a nyugalom, valamelyik a pörgés miatt tetszett. De az sem mindegy, ki a vezető. Bár eddig nem lehet panaszom ezen a téren. Szerintem bízd a szerencsére, de az egész városban bárhova, vagyis a kmrben (pest megye területe) bárhova küldhetnek minket.

Nagy_Bence817 2018.07.18. 20:01:32

@NagyCsaba: ha nem a te videóid , akkor gyorsan járj utána , mert van fenn a youtubeon rengeteg. Őszintén szólva nagyon hasznosak.
Az állomásválasztást meg a jószerencsére bízom igazad van.

NagyCsaba 2018.07.18. 20:12:24

@Nagy_Bence817: most nézem a videókat. Gondolom vonulásokról néztél videókat. Rengeteg van fent, jó páran töltenek fel. Van olyan, aminek hasonlít a logója az enyémre, de ez nem jelent semmit. Ez fiverr logó, bármennyire is hihetetlen. Én legalábbis onnan szereztem be. De egyszer láttam egy pulcsit egyik kollégán, amin ez a logó szerepelt, így megtetszett. De most, hogy ezt láttam, meg fogom változtatni, hogy ne keverjenek össze. De volt már, hogy facebook is feldobott ilyen logóval ellátott ruhákat, ráadásul különböző márkával, szóval nem csodálkozom, hogy másnak is megtetszett. Az viszont érdekel, ha már itt tartunk, hogy te erre a blogra vagy a youtube csatornára találtál rá előbb, illetve miért kapcsoltad össze a kettőt? Mármint hogyan merült fel benned, hogy közös a szerző? (gondolom erre utaltál).

NagyCsaba 2018.07.18. 21:35:11

@Nagy_Bence817: sajnálom, hogy ma már nem folytatjuk tovább, de remélem hamarosan köreinkben üdvözölhetünk.

NagyCsaba 2018.07.18. 21:36:26

@Nagy_Bence817: viszont megtetszettek a videók, amikre felhívtad a figyelmem. Vannak közöttük elég érdekesek és tanulságosak is. Köszönöm.

Jankove 2018.08.07. 09:46:28

@Kicknick: "Szóval ha engem kérdezel akkor szerintem a hajléktalanok nem különbek a segélyen élő kisebbségnél."

Én úgy gondolom ez nem ilyen egyszerű. Magyarországon szvsz mindenkinek áll a zászló, hogy utcára kerüljön. Olyan országban élünk, ahol állandóan résen kell lenni, mert elég csak egy pillanatra nem figyelni, máris átbasztak, megkárosítottak, extrém esetben egy egész élet munkáját elvették, kiforgattak a vagyonodból. Elveszítheted a munkádat, és/vagy belekerülhetsz egy adósságspirálba, rossz döntést hozol rossz időben, rossz helyen, néha tényleg csak ennyin múlik. Aztán mehetsz a sóhivatalba jogorvoslatért, ahol röhögve közlik veled, hogy kezdhetsz barátkozni az aluljárókkal. Az élet pedig olyan szar játék, amit csak egyszer lehet játszani, 40-50 évesen már nem lehet újrakezdeni. Én sokat gondolkodtam ezen, vajon milyen lehet utcára kerülni, én mit csinálnék, milyen lehetőségeim lennének, de végiggondolva, nem túl sok. Vajon az utca törvényszerűen kiírtja a kultúrát az emberből, aki egy idő után koszos büdös maga alá szaró seggrészeg embert eredményez? Vagy van választás? Egy biztos, én nem látom olyan fekete-fehérnek a történetet mint te. Nyilván van sok olyan ember, aki rászolgált a hajléktalanságra, de sok olyan is, akivel kibaszott az élet, ezért én egy kicsit nagyobb empátiával kezelném a hajléktalanságot.