2018. július 05. 09:45 - NagyCsaba

Sün vagy sas, avagy mennyit ér a paraszolvencia

Szeretném kiemelni, hogy nem a paraszolvencia (para) mértéke, hanem a gesztus számít minden esetben.

A paraszolvencia (hálapénz) sok mindent eldönthet a kórházi ellátásunk során. Ahogy az első fejezetben is írtam róla, ennek itt nagy jelentősége van sokak szemében. Én konkrétan leszarom. Jól esik, de nem ez fogja meghatározni a munkám minőségét. Számomra sokkal meghatározóbb az “amilyen az adjon Isten, olyan lesz a fogadj Isten” elv. Persze lehetnek az embernek rossz napjai, de ezeket próbálom elválasztani a munkától.

A paraszolvencia (para) nem kötelező. De sok előnnyel jár. Például vannak olyan sofőrök, akik óvatosabban vezetnek (suhannak az úton, mint a sasok). Ami ennél is fontosabb, hogy az ápolókon azt vettem észre, hogy azokban az esetekben, amikor pénzt kapnak a betegtől, sokkal lelkiismeretesebbek és jobban megvizsgálják a beteget. Ennek a betegvizsgálatnak nem abban a 30 percben lesz jelentősége, míg a mentőegység kapcsolatban van a beteggel, hanem abban a 30 másodpercben, amikor a kórházban átadja a beteget. Nagyjából ennyi időt figyelnek a nővérek az átadáskor (az orvosokat is csak a 30 másodpercbe sűrített lényeg érdekli, a többit leszarja). A nővérek azonban nem azt figyelik, hogy mi baja van a betegnek hanem, hogy az ápoló mennyire volt a helyszíni vizsgálatoknál felületes vagy alapos. Ha a beteg vagy a hozzátartozó a mentőegység zsebébe pénzt rak, akkor mindenki szárnyal, mint a sas. Ezért ezt ajánlatos még az elején rendezni, de lehetőség szerint minél hamarabb, annál jobb. Ellenben, ha a beteg vagy a hozzátartozó fukar ilyen téren, akkor a sün jelzővel illetik meg, ami azt jelenti, hogy a nővérek sem számítanak adómentes fizetés kiegészítésre. Ebben az esetben sajnos a hozzáállásuk a beteghez gyorsan romlik. Nem olyan kedvesek, nem foglalkoznak annyit a beteggel, nem néznek rá olyan sűrűn. Sokszor még a várakozási időt is növelheti ez a tény, hogy valaki sün volt a mentősökkel (természetesen az egészségi állapot függvényében). Ez nem rajtunk múlik. Mi a várakozási időre nem vagyunk hatással, így aki a betegtől ezzel az indokkal „csal” ki pénzt, az átveri őt.

Ezt a részét személy szerint elég gusztustalannak tartom, hiszen itt azonnal elveszti a munka a szépségét. Oké, mindenki pénzből él. De nem fogom kinyalni a beteg seggét 2-3 vagy akár 20 ezer forintért sem. Ez nem az én dolgom. Az én dolgom, hogy a mentőegységet biztonságban és minél hamarabb a beteghez eljuttassam, az ellátásban segítsek és utána a beteget biztonságban a kórházba szállítsam. Pont. Nem vagyok serpa, hogy a beteg 18 kilós bőröndjeit cipeljem le a 3.-ról. Ezt meg szoktam hagyni azoknak a lelkes, de rutintalan ápolóknak, akik nem tudják elmagyarázni a betegnek, hogy egy kórházba mi a legszükségesebb dolog, amit magukkal vigyenek. Azokkal az ápolókkal nem is szeretek dolgozni, akik nagyon mennek a fizetés kiegészítésre. Ők sem velem. Én nem szeretem azt a képmutatást, hogy a beteg szemébe kedvesek, mosolyognak, majd amikor leadtuk a beteget a kórházban, megy a köpködés, anyázás, meg a “miért hívott ehhez mentőt”. De a pénzt elfogadja (vagy elveszi, de ezt majd máskor kifejtem). Ők meg nem szeretik, hogy leszarom és nem is igazán figyelem, hogy adnak-e a betegek pénzt vagy sem. Nem vagyok chippendale fiú, hogy táncoljak a pénzért. Azt meghagyom másoknak.

Vannak nővérek, akik direktben rá is kérdeznek, hogy “sün vagy sas?”, "kaptatok parát?". Nekik ez a legfontosabb. No meg persze az, hogy “hányadik kerület?”, mármint melyik kerületben lakik a beteg. Az, hogy mi baja van, az nem számít. Csak a kerület és a pénz. És bizony itt dől el az, hogy az ember hiába nyomja-e a nővérhívót éjjel 2-kor vagy sem. :(

Címkék: sas sün
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaguldomuszak.blog.hu/api/trackback/id/tr4514094307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.